home actividades publicaciones enlaces
 

          

PRESENTACIÓ

Les Càtedres Jean Monnet ad personam de la Comissió Europea estan reservades a professors universitaris eminents amb una docència i recerca d’alt nivell en l’àmbit dels estudis europeus (almenys en part, fora del seu país de residència) o amb una experiència eminent com a antics pràctics d’alt nivell de la integració europea.

La Comissió va decidir l’any 2009 atorgar una Càtedra Jean Monnet ad personam de la disciplina “Estudis Jurídics de la Unió Europea” al Professor Gregorio Garzón Clariana, Catedràtic de Dret Internacional Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona i anteriorment Jurisconsult del Parlament Europeu

Informacions

Publicació de les actes de la V Jornada Jean Monnet Les actes d’aquesta Jornada han estat publicadas en el llibre: G. GARZÓN CLARIANA (ed.), La Democràcia a la nova governança económica de la Unió Europea, Madrid, ed. Marcial Pons 2015.
La democràcia a la gonvernança econòmica de la Unió Europea Seminari de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona amb la Càtedra Jean Monnet ad personam del Professor Garzón Clariana. Divendres, 20 de febrer de 2015. Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona.Passeig de Gràcia 90, 1r. Més informació.
Seminari Jean Monnet sobre la ciutadania europea i els drets polítics Dijous 17 d’octubre tindrà lloc a la seu de les Institucions Europees a Barcelona, Passeig de Gràcia 90, el quart Seminari de la Càtedra Jean Monnet. S’hi tractaran les últimes novetats en temes com les consultes de la Comissió per preparar propostes de legislació europea, l’estat de les primeres iniciatives legislatives presentades per col·lectius de ciutadans, o l’extensió del dret de vot dels ciutadans fora del seu país d’origen, amb la participació de personalitats polítiques, alts funcionaris europeus, ciutadans actius i acadèmics i directors de think tanks europeus de gran prestigi. Entrada lliure. Aforament limitat. Més informació.
Publicació de les actes de la Jornada sobre la reforma del Acta electoral i dels partits polítics europeus
Les contribucions a aquesta Jornada han estat recollides en el llibre: Gregorio Garzón Clariana (ed.): Ciudadania europea y democracia – la reforma del Acta electoral y de los partidos políticos europeos/European Citizenship and Democracy – the Reform of the Electoral Act and of European Political Parties/Ciutadania europea i democràcia – la reforma del Acta electoral i dels partits polítics europeus, amb un Prefaci del President del Parlament Europeu, Martin Schulz i un Pròleg del Secretari d'Estat per la Unió Eruropea, Íñigo Méndez de Vigo, Madrid, ed. Marcial Pons 2012.
Reforma dels partits polítics europeus
La Comissió Europea ha presentat les seves propostes per modificar el Reglament 2004/2003 del Parlament Europeu i del Consell sobre els partits política a escala europea i el Reglament Financer de la Unió Europea, pel que fa al finançament d'aquests partits. Més informació (1) - Més informació (2)
Jornades: Ciutadania Europea i democràcia
Ciutadania Europea i democràcia. La reforma de l’Acta electoral i dels partits polític europeus. 3 i 4 de maig de 2012. Més informació
Iniciativa ciutadana
Ha estat publicat recentment al Diari Oficial el primer reglament delegat de la Comissió modificant el Reglament 211/2011 del Parlament Europeu i del Consell. Més informació
Reforma del Acta electoral europea
El segon projecte d'informe presentat pel diputat Andrew DUFF ha estat adoptat a la comissió d'afers constitucionals del Parlament Europeu a la reunió del proppassat 26 de gener. Aquest informe podrà ara ser examinat pel ple del Parlament.
Iniciativa ciutadana
Inici d’aplicació del Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la iniciativa ciutadana el proper primer d’abril. Indicacions pràctiques a la nova web de la Comissió Europea.
Acte sobre la modificació del Acta electoral europea
Divendres 10 de juny a les 10 al Aula Europa, amb la participació del diputat Sr. Andrew Duff, ponent del Parlament Europeu. Més informació
Assemblea Euromediterrània
Acaba d’aparèixer el llibre de la I Jornada de la Càtedra Jean Monnet, amb contribucions d’especialistes coneguts dels estudis mediterranis i de membres prominents d’aquesta Assemblea en anglès, castellà o francès (ed: Marcial Pons).
Partits polítics europeus
El Parlament Europeu ha aprovat una important Resolució on es pronuncia a favor d’una modificació del Reglament actual, per tal de donar un estatut propi als partits europeus i millorar les disposicions sobre el seu finançament. Més informació.
Els actes delegats
Els actes delegats són una millora important del Tractat de Lisboa, que reforça el control del Parlament Europeu sobre la aplicació de la legislació de la UE. Acaba d’aparèixer un estudi del Prof. Garzón Clariana sobre aquests actes a la Revista de Derecho Comunitario Europeo núm. 37, 2010, p. 721-760
II Jornada de la Càtedra Jean Monnet
Aquesta Jornada tindrà lloc el proper 25 de març en col·laboració amb la Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i amb el suport de la Fundació Catalunya-Europa. El tema serà la iniciativa ciutadana, un dels avenços més importants del Tractat de Lisboa, que permetrà a les ciutadanes i als ciutadans demanar que s’adoptin actes legislatius europeus sobre qüestions concretes, seguint els procediments definitivament aprovats per el Parlament Europeu i per el Consell el 14 de febrer. Acte gratuit. Aforament limitat. Cal confirmar assistència al telèfon 93 272 20
44 o per correu electrònic a epbarcelona@europarl.europa.eu - <mès informació>
Comitologia
El Parlament Europeu i el Consell han aprovat els nous procediments aplicables al exercici de competències d’execució per part de la Comissió Europea (Reglament 182/2011 de 16 de febrer, Diario Oficial L 55 de 28 de febrer). Com a conseqüència del Tractat de Lisboa, el Parlament ha estat, per primera vegada, co-legislador en aquesta matèria important. El nou Reglament modifica substancialment el sistema anterior.

 

 

Democràcia i Dret a les Institucions Europees

El projecte “Democràcia i Dret a les Institucions Europees”, subvencionat per la Comissió Europea i la Universitat Autònoma de Barcelona en el marc de la Càtedra Jean Monnet ad personam atorgada al Professor Garzón Clariana, contribueix a millorar la comprensió del paper de la democràcia en els processos de decisió de les Institucions de la Unió Europea mitjançant un conjunt d’activitats de docència universitària, recerca acadèmica i reflexió col·lectiva.


Copyright © Universitat Autònoma de Barcelona